Hvad kan vi lære af Covid-19?

Marts 2020 af Sven Krarup Nielsen, næstformand

Vores formand Henrik Røgind er overlæge, og hans melding i går lød: ”Der knokles i det danske sundhedsvæsen for tiden.” Det tvivler vi ikke på. Vi er også overbevist om, at I kan klare opgaven at begrænse følgerne i Danmark af det virusangreb, som hele verden kæmper med. I Henriks fravær og selv om fremtiden blot nogle få uger frem er helt uforudsigelig, vover jeg alligevel nogle overvejelser omkring Covid-19.

Hellere hurtigt end for sent

Med en meget målrettet statsminister i spidsen har det danske samfund arbejdet på at sprede den ventede belastning af sygehusene mest muligt over tid. Sådan er indsatsen forklaret og accepteret af den danske befolkning. Og indsatsen har været voldsom startende med begrænsninger på større forsamlinger til forbud mod at samles mere end 10 personer. Lukning af skoler, institutioner, hjemsendelse af offentlig ansatte, lukning af andet end fødevarebutikker i storcentre, lukning af grænserne osv. osv. Listen er lang og kan være længere, når dette læses. På det ene pressemøde efter det andet er nye initiativer blevet meldt ud fra ministre omkranset af vidende embedsfolk. Vi er kommet på fornavn med flere, f.eks. Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen. De voldsomme, vidtgående og hurtige ændringer er forklaret med, at det er vigtigt at handle hurtigt for ikke at handle for sent.

Danskerne viser samfundssind

Indsatserne bliver forklaret, så vi forstår alvoren og retter os efter budskaberne. Bortset fra nogle eksempler på unødig hamstring, tæt kø i nogle supermarkeder og fortsat hygge i enkelte barer, viser danskerne samfundssind. Statsministeren og Dronningen måtte hjælpe de sidste på plads. Det blev af majestæten kaldt tankeløst og hensynsløst at fortsætte med større familiefester og fejring af runde fødselsdage: ”Det kan I ikke være bekendt.”

Biltrafikken på vejene, antal buspassagerer, antal handlende, ja hele samfundet har droslet aktiviteterne ned. På en cykeltur i naturen møder man flere end normalt, men i små grupper. Skolebørnene sidder hjemme med skoleopgaver hjulpet elektronisk af lærerne og af forældrene, som i stort tal har flyttet arbejdspladsen hjem. Alle holder afstand og vasker hænder.

Det bliver dyrt

Et samfund på mindre end halv kraft, nedlukkede kultursteder, rejseselskaber, transportsystemer, spisesteder, hoteller mv. Regningen bliver stor – meget stor. Der bliver vedtaget støtteordninger, som er dyre, men de økonomiske udfordringer vil ændre på meget afhængig af varigheden.

Bliver vi klogere på bekæmpelse af en epidemi?

Vi har taget nogle hurtige og meget dyre beslutninger. De er næppe alle lige kloge. Forhåbentlig samler vi op på erfaringerne både nationalt og internationalt. For det er jo ikke sidste gang, der kommer en ny ukendt virus. Personligt ser jeg frem til en efterfølgende evaluering, ikke for at kunne pege fingre ad de for dyre beslutninger, men for at kunne være bedre rustet næste gang.

Overlever vores demokrati?

 


This entry was posted in Formandens hjørne. Bookmark the permalink.

Comments are closed.