Ørestad Gymnasium uden ordentlighed, dannelse og demokratisk opførsel

Af Egil Hulgaard, folketingskandidat og byrådsmedlem

Forleden måtte Merete Riisager afbryde et besøg på Ørestad Gymnasium – et af landets rødeste. For nogen tid siden blev Morten Bødskov (S) afsat som Justitsminister, da han fik embedsværket til at lyve om et besøg på Christiania – et stenkast fra Ørestad Gymnasium – for at undgå uroligheder, hvis Pia Kjærsgaard skulle komme på besøg. Samme Pia Kjærsgaard måtte i omtalte periode eskorteres ud af NørreBronx af politiet. Alt sammen på grund af mennesker, der af Mogens Lykketoft kaldes aktivister, men vel slet og ret er demokratiske bøller, der jo ikke respekterer alle menneskers ret til at ytre sig men vil begrænse dem, de er uenige med, i at have samme ret.

Johannes Sløk, tidligere professor i teologi ved Århus universitet, forsvarede i sin tid Rudi Dutschkes marxistiske holdninger med ordene (frit fra hukommelsen): ”Jeg er dybt uenig med det, du siger, men jeg vil forsvare til min dødsdag din ret til at sige det”. Se det var en mand, der kæmpede for ytringsfrihed for alle. I dag har vi i stedet Pernille Skipper, der på sin Facebook- side skriver: ”Tillykke til alle de elever på Ørestad Gymnasium, der udnyttede jeres ytringsfrihed og forsamlingsfrihed på en ordentlig og awesome måde! I tør sige magten midt imod, og det er virkelig demokratisk dannelse, når det er bedst”. – Det bringer jo minder tilbage til dengang Pernille Rosenkrantz-Theil lukkede to ”aktivister” ind på Christiansborg, så de kunne kaste rød maling på statsministeren. I den nye sag ville elevrådsrepræsentanten i et live interview ikke tage afstand fra elevernes opførsel.

Det er bekymrende, når mennesker, der repræsenterer især det borgerlige Danmark, ikke kan færdes trygt rundt om i det danske land, fordi ”aktivister” på venstrefløjen ikke tror på den demokratiske dannelse. Når Pernille Skipper hylder dem, og Penille Rosenkrantz-Theil lukkede dem ind på Christiansborg, støtter de loyalt op om revolutionen, men altså ikke om demokratiet.

Demokratisk dannelse handler om at kunne rumme, at mennesker er forskellige og skal have lov til at være forskellige, uden at skulle gå rundt med bodyguards. ”Hvis vi forhindrer hinanden i at komme til orde, vis vi nægter at lytte til dem, vi er uenige med, så bryder demokratiet ganske enkelt sammen” skriver Berlingske i sin leder. At eleverne på Ørestad Gymnasium ikke forstod det, er et alvorligt krisetegn og måske et symbol på en verden, hvor det er Brexit- og Trump-tilhængere, der regerer i henholdsvis England og USA.

 

I gamle dage gik man i døden for at opnå demokrati – i dag er spørgsmålet, om demokratiet overlever.

Det store spørgsmål er, hvordan vi kommer tilbage på det demokratiske spor, og samtidig indgår i forpligtende samarbejder med den omgivende verden? – en verden, der bliver stadig mere kompliceret. Kan mennesker leve i samfund uden stærke diktatorer i demokratisk samtale med naboerne om omgivelsernes udvikling? eller er det en naiv tro på menneskers fredelige sameksistens? Det kan vi kun, hvis tilstrækkelig mange ønsker den fredelige samtale og vil kæmpe for den. Vi har brug for, at vi udskammer de udemokratiske, at metoder, der ikke fremmer debatten, påtales, og at vore unge tidligt lærer en af de allervigtigste demokratiske grundforudsætninger: ”At alle har ret til deres egen mening, men også pligt til at lytte til andres”.

Meget aktuelt er Furesø Kommunes ”Dannelses-Strategi for 0-18 årige” et vigtigt skridt på vejen til at lære vores børn og unge dannelse og ordentlighed. Læs også gerne Susanne Mortensens indlæg. red.)Comments are closed.